Bike Totaal Boersen

Gemoedelijkheid als vertrekpunt

Thuiskomen bij Bike Totaal Boersen

De winkel Bike Totaal Boersen van de familie Van der Vliet ging bijna drie jaar geleden door brand compleet verloren. De ondernemers zaten niet bij de pakken neer en stampten een compleet nieuwe winkel uit de grond. Hier vieren huiselijkheid, rust en gemoedelijkheid hoogtij.

Tekst Rik Booltink | Foto's Wick Natzijl

Vanaf de doorgaande weg waarlangs je Schagen binnenkomt, valt het oog al snel op het kolossale pand waarin Bike Totaal Boersen samen met een keukenzaak is gehuisvest. Doordat de fietsenwinkel een tweede etage heeft die zowel aan de voor- als achterzijde vier meter oversteekt, valt hij allesbehalve in het niet. Het pand is uitgevoerd in strak zwart met rode accenten. Het logo van Bike Totaal en de witte letters van Boersen springen eruit.

Bike Totaal Boersen

De nieuwe winkel mocht een beetje stoer en industrieel zijn, maar altijd ondergeschikt aan de gemoedelijkheid.

1.600 vierkante meter 

De Schager winkel van Herman, Jeanet, Sjors en Co van der Vliet is goed voor een totaal oppervlak van 1.600 vierkante meter. De winkel is te bereiken via twee ingangen; een bewuste keuze om bezoekersstromen te scheiden. Vanaf de grote parkeerplaats lopen klanten de showroom binnen. De opening aan de achterkant – net zo groot als de voordeur – geeft direct toegang tot de werkplaats. Hier is een aparte desk voorzien voor de aanname en afgifte van reparatiefietsen. Jeanet: “Het kan best zijn dat nieuwe klanten met hun fiets door de winkel komen, dat geeft niet. Maar als ze het één keer hebben gezien en snappen hoe de routing werkt, dan went dat snel.”

Brand legde oude winkel in de as

Die ene februari-avond in 2020 vergeet de Noord-Hollandse familie Van Vliet niet snel meer. Na een telefoontje van een kennis dat de winkel in brand stond, haastte het gezin zich naar de zaak. Herman van der Vliet: “We reden achter de brandweer aan en zagen van vier, vijf kilometer afstand een kolom van vuur en rook. Ik zei nog: ‘Dat kan nooit bij ons zijn, want zo’n hoog pand hebben wij helemaal niet’. Achteraf bleek dat het moment te zijn geweest waarop er zuurstof bij de brand kwam.” Toen het gezin aankwam bij de winkel, was er geen redden meer aan.

Speels balkenplafond 

De elf meter hoge zaak heeft beneden een werkplaats, magazijn en showroom met fietsen voor alledaags gebruik en allerlei accessoires en toebehoren. De fietsen zijn veelal in groepjes geclusterd op en naast lage, lichthouten podia. Aanverwante producten zijn veelal aan de zijkanten van de winkel te vinden. Voor wat extra speelsheid is rechtsachter een verlaagd balkenplafond gemaakt, bevestigd aan kettingen. De afzonderlijke balken zijn geschilderd in wit en oranje, de veel toegepaste steunkleur in zowel de winkel als werkplaats. In het midden van de winkel zit een vierkante uitsparing die consumenten een idee geeft dat er boven nog een etage is. Die is te bereiken via een stalen trap linksachter. 

Bike Totaal Boersen

De zwarte buitenkant is van een soort damwand-achtig profiel gemaakt. Rood is de accentkleur. Die combinatie geeft het geheel een chique uitstraling. Jeanet: “Ook al is zwart niet de huisstijl van Bike Totaal, samen met het rood valt het wel heel goed op.”

Bike Totaal Boersen

De familie Van der Vliet met van links naar rechts Sjors, Co, Jeanet en Herman. Na de vernietigende brand begin 2020 schakelden ze vooral veel lokale ondernemers in. ‘Support your locals’ was het devies. Herman: “Deze lokale bedrijven wisten wat ons was overkomen. Zij hebben de vaart er flink ingehouden.”

Huiselijk gevoel

Voor het interieurontwerp heeft Bike Totaal Boersen een beroep gedaan op Present Eyecatchers uit Hoogeveen. “Zij kwamen met een moodboard, zodat wij aan de hand daarvan konden bepalen wat we wel en niet zagen zitten. We wilden vooral dat wij en klanten zich hier thuis voelen. Het moest huiselijk worden. De zaak mocht daarbij een beetje stoer en industrieel zijn, maar altijd ondergeschikt aan de gemoedelijkheid. Ook al staan binnen dure fietsen, je moet niet het gevoel hebben dat je eerst een strak pak aan moet voordat je naar binnen mag”, zegt Jeanet.

Bike Totaal Boersen

De winkel beschikt over ruime basisverlichting. Herman: “Dat is belangrijk, want het zwarte plafond zou veel plaatsen te donker maken.” Op enkele plekken is gekozen voor designlampen, zoals bij de trapopgang en bij de koffiecorner. Producten worden met spots uitgelicht.

Bike Totaal Boersen

Dat Bike Totaal Boersen in Schagen een gevestigde naam is, blijkt wel uit de tekst ‘kwaliteit en service sinds 1927’ op de achterwand van de halfopen werkplaats. Herman: “We hebben nooit overwogen om onze naam aan te passen. Noch bij de overname in 1989, noch bij de verhuizing naar de huidige locatie, noch bij de nieuwbouw na de brand.”

Rustcreërende elementen

Wie een ronde door de grote winkel maakt, ziet dat de huiselijkheid doorklinkt in onder meer de koffiehoek, het zitje met daaronder het vloerkleed en het open middendeel met de houten bank en hoge boom. Al die elementen creëren rust. Het industriële klinkt door in de koffiecorner en toiletruimte onder de trap naar de eerste etage. Die is afgetimmerd met onbewerkt hout. Nabij de plafonduitsparing in het midden staan presentatierekken die gemaakt zijn van onder meer betondraad en palletstellingen. Onder meer de halfhoge wanden van de werkplaats, linksachter in de zaak, hebben behang met een bakstenen muurprint.

Bike Totaal Boersen

Binnen is oranje de steunkleur. Die zien we onder andere tegen de zijwand, bij het onderplafond en op de Beta-kasten in de werkplaats. Jeanet: “Oranje was vooraf geen doel, het idee ontstond gaandeweg. De kleur geeft de zaak een frisse uitstraling.”

Bike Totaal Boersen

Van der Vliet heeft de presentatiemeubels vrijwel allemaal zelf laten ontwerpen. Er is niet door merken of leveranciers in geïnvesteerd. “Stel dat er over een paar jaar wat scheuren in de samenwerking komen, dan kunnen ze nooit terugverwijzen.” 

Uitstraling compleet anders, gevoel hetzelfde

Jeanet: “De zaak is vergeleken met de oude winkel qua uitstraling 180 graden anders. Maar als je mensen spreekt nadat ze een ronde hebben gemaakt, dan hebben ze toch het gevoel dat veel hetzelfde is gebleven. Dat komt met name doordat we de indeling op hoofdlijnen ongewijzigd hebben gelaten.”

Bike Totaal Boersen

De winkel heeft geen vaste paden. Herman: “dat maakt ons flexibeler. Willen we de rekken van de zijkant in het midden zetten of de route rond de presentatiepodia wijzigen, dan kan dat. Alles is modulair. Alleen de boom heeft een vaste plaats, want die past niet onder het lagere plafonddeel.”

Bike Totaal Boersen

Wie een ronde door de grote winkel maakt, ziet dat de huiselijkheid doorklinkt in onder meer de koffiehoek, het zitje met daaronder het vloerkleed en het open middendeel met de houten bank en hoge boom.