Bike Totaal Kemps

Binnenkijken bij Bike totaal Kemps in Den Bosch

Adembenemend anders

In de nieuwe winkel van Rick en Mignonne Kemps in Den Bosch kijken klanten hun ogen uit. Zelfs het toilet en de kinderhoek hebben de wauw-factor. En wat te denken van die vitrinekast… Bike Totaal Kemps durft anders dan anderen te zijn. En dat trekt klanten.

Tekst Hedwig Berendsen | Foto’s Remco Veurink

Rick en Mignonne Kemps opereerden altijd vanuit een kleine winkel in een straat met alleen maar horecabedrijven. “De enige straat in Den Bosch waar je op straat mag drinken”, vertelt Rik Kemps. “Dat was altijd heel gezellig, alleen de laatste jaren werd de overlast wel steeds groter. En het werd ook een bron van ergernis dat onze zaak af en toe niet te bereiken was. Daarnaast werd het pand te klein. We konden alles niet meer kwijt en waren elke dag druk om reparatiefietsen buiten te zetten. Tijd dus voor een ander pand.”

Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps

Meer ruimte, minder fietsen

Dat nieuwe pand werd 300 meter verderop in de Brabantse hoofdstad gevonden. In het voorjaar kregen ze de sleutel van het voormalige garagebedrijf. De winkel is anderhalf keer zo groot als de vorige, maar Rick en Mignonne wilden hem niet volpakken met fietsen. “Het aantal fietsen in de showroom wilden we beperken. Dus staan in deze aanzienlijk grotere winkel net als in de oude winkel ook tussen de 80 en 100 fietsen.” 
Opvallend bij de realisatie van de nieuwe winkel is dat Rick en Mignonne interieurbouwer Presto carte blanche gaven. “Ik zei hen: dit heb ik in gedachten, daar moet de werkplaats komen en daar de ingang”, vertelt Rick. “We maakten een moodboard op basis van bezoeken aan andere winkels, zodat de inrichter wist welke kant we op wilden qua inrichting. Vervolgens was de opdracht simpel: maak maar een tekening.”

Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps

Slopen met een handleiding

De tekening was gereed, het idee sloeg aan. De sloop van het oude interieur en het verwijderen van de vele wandjes en systeemplafonds kon beginnen. Een klus die Rick zelf klaarde. “We hadden van de interieurbouwer duidelijke instructies meegegeven: het plafond moest open blijven en de afgebrokkelde muurtjes moesten blijven zitten. Alles moest niet te netjes afgewerkt zijn. Dat was best lastig. We zijn zo’n half jaar op ons gemak in de vrije uurtjes met de verbouwing bezig geweest. Toen konden de mensen van de interieurbouw aan de slag.” 

Blij met eindresultaat

Maanden later zijn de tekeningen werkelijkheid geworden. Ofschoon het ondernemersechtpaar blij is met het resultaat, was er wel regelmatig twijfel. Rick Kemps: “Van tevoren vroeg ik me bij sommige dingen wel af of die echt nodig waren. Zoals de dure vitrinekast, die geen euro oplevert en er puur voor de sfeer staat. Maar achteraf zijn we er heel blij mee.”
Dat Kemps blij is met het nieuwe interieur, is niet vreemd. Het is overweldigend, heeft de absolute wauw-factor. Bij binnenkomst valt direct de toonbank op met in betonnen letters de naam Kemps eronder. Een echte eyecatcher, net als de glimmende tegeltjes op de wand erachter die de scheiding vormt met de werkplaats. Daar is een smalle werkbank langs de hele wand geplaatst. “Die hebben mijn chef werkplaats Pierre en ik samen bedacht. Het is een 10 meter lange werkbank die niet breed moest worden in verband met de ruimte.” 

Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps
Bike Totaal Kemps

Anders dan anderen willen zijn

Duidelijk is dat Rick en Mignonne Kemps met deze winkel hun nek durven uitsteken. De één zal het niets vinden, de andere zal zijn lofuitingen niet voor zich kunnen houden. Opvallende zaken zijn onder andere de muur in de werkplaats met de tekst over de geschiedenis van familiebedrijf Kemps, van de overgrootvader van Rick tot nu. Iedere passant kan het zien. Samen met de toonbank straalt de tegelwand uit dat de winkel écht bij deze ondernemers hoort. 
Anders dan anders zijn verder de ruwe muren, het niet-afgewerkte stucwerk en de werkbank die net als de toonbank liefst tien meter lang is. Verdere bezienswaardigheden: de grote koffietafel met mooie stoelen en de stalen kast met manden ernaast. Mignonne: “Dat vond ik in onze vorige winkel al zo mooi, dus die wilde ik graag laten terugkomen. Het zorgt ook voor een stukje herkenning voor vaste klanten.”

Toiletruimte als in een restaurant

Stijlvol is verder de kinderhoek, gemaakt van gerecycled materiaal. “Er zat een grove muur, daar hebben we een plank voor gemaakt en met een visual op de wand is het een apart hoekje geworden.” En helemaal bijzonder – het doet je denken aan een restaurant – is de toiletruimte. Helemaal in de stijl van de winkel ingericht. “Deze elementen, maar ook de vitrinekast waar ik aanvankelijk niets in zag, maken de winkel écht bijzonder.”

Meer inspiratie opdoen? Ga op Tweewieler.nl binnenkijken bij andere ondernemers in onze mooie branche.