Een Woest aantrekkelijke sportsnoepwinkel

Voor wielrenners en triatleten is Woest Sport in het Achterhoekse Borculo een zaak om de vingers bij af te likken. Naast een keur aan high-end merken voorziet dit unieke winkelconcept in een hoogtekamer en zelfs zwembad voor wetsuit-tests. Laat je inspireren door deze Woest aantrekkelijke snoepwinkel.

Tekst Rik Booltink | Foto’s Koos Groenewold

De ingang van Woest Sport is even zoeken. Die zit verstopt aan de zijkant van de knalgele – en daardoor alle aandacht opeisende – entree van een doe-het-zelf-zaak. Eenmaal binnen valt de mond direct open van positieve verbazing. Links en rechts kijk je uit over een ruim opgezette zaak met high-end fietsen en bijbehorende accessoires en onderdelen. Ruim betekent ook echt ruim: tussen de presentatiepodia met fietsen – geen enkel model staat op de vloer – en de middenunits met kleding, parts en andere toebehoren zit soms wel drieënhalve meter afstand. Vanaf de entree overzie je de gehele begane grond van meer dan duizend vierkante meter, ook de halfopen werkplaats links en de bikefittingruimte rechtsachter.

Indoor wielerwereld

Via de houten trap kom je boven bij een winkeloppervlak van nog eens duizend vierkante meter. Ook hier staat een aantal high-end fietsen en vindt je de virtuele wielerwereld. Daaraan grenzend een blauwgekleurde hardloopbaan. De camera’s voor de loopanalyse zijn solide ingebouwd in een desk. 

 

Woest Sport

De indeling is strak en veelal kaarsrecht; de verlichting is rond. De lampen zijn echte eycatchers wanneer de klant in de winkel komt.

Woest Sport

De presentatiepodia zijn gemaakt door een interieurbouwer uit Eibergen. Woest liet ze maken in drie hoogtes. Elk podium heeft een bevestigingspaaltje waaraan de fiets via de crankarm wordt vastgezet.

Blauwe badkuip

Aan de overzijde van de bovenverdieping valt het oog op een zwembad van grofweg drie bij vier meter. Deze kuip is bedoeld voor met name het testen van wetsuits voor triatlons. Met een druk op de knop komt de waterkolom in beweging, zodat testers tegen de stroming in zwemmen. Opvallend – of eigenlijk niet – is dat het wassende water amper geluidsoverlast in de rest van de winkel veroorzaakt.
Naast het bad is nog zo’n allesbehalve alledaagse voorziening gerealiseerd: een hoogtekamer. Hier wordt zuurstof aan de ruimte onttrokken, waardoor je in Borculo ‘zomaar’ je training op hoogte onder gelijke omstandigheden als in de Sierra Nevada of Livigno kunt afwerken.

Woest Sport
Woest Sport
Woest Sport
Woest Sport

Diepte zorgt voor rust

Architect Gery van Heesch tekende voor de winkelopzet- en indeling. Hij had geen ervaring in de fietsenbranche en keek er fris tegenaan. Belangrijk voor Woest was om de lijnen van het pand te bewaken. Die geven heel veel diepte en zorgen, samen met de overzichtelijke presentatie, voor rust.
Bij de merken- en assortimentskeuze heeft Woest Sport van meet af aan een strikt beleid gevoerd. De stelregel is twee of drie merken per productcategorie, tenzij het voor de consument écht noodzakelijk is om er meer van te presenteren. Als een merk is geselecteerd, dan probeert Woest daar een zo compleet mogelijk assortiment van te voeren.

 

Woest Sport

Terwijl monteurs aan de fiets werken, kunnen klanten plaatsnemen in de zithoek of rondkijken in de winkel.

Woest Sport

De werkplaats is halfopen. Klanten kunnen zo toch een blik werpen op de sleutelende fietsexperts. In de werkplaats staan twee werkeilanden die samen goed zijn voor vier werkplekken.

Woest Sport

In de hoogtekamer is in te stellen hoe hoog het zuurstofpercentage moet zijn. Op deze manier kun je de lucht net zo ijl maken als op de top van een Alpencol. De pomp van het systeem staat in het magazijn.

Meer zien en lezen over deze Woest aantrekkelijke winkel in het Achterhoekse Borculo? Kijk dan op de site van Tweewieler.