Oud-profwielrenner Thijs van Amerongen start high-end winkel

‘Bij verkoop dure sportfiets komt veel emotie kijken’

Voormalig veldrijprof Thijs van Amerongen heeft sinds begin dit jaar zijn eigen winkel in Gorssel; een speciaalzaak gericht op de veeleisende sportieve fietser. “Verkoop is hier heel persoonlijk. Je wilt een fiets van 10.000 euro gewoon hebben omdat je deze mooi vindt.”

Oud-profwielrenner Thijs van Amerongen start high-end winkel

Tekst Hedwig Berendsen | Foto’s Koos Groenewold

Thijs van Amerongen reed tien jaar lang veldritten in dienst van bekende profteams. Hij stopte in 2019 en ging werken bij een bouwbedrijf. Daarnaast schreef hij voor het blad Fiets! en werd commentator bij wielerwedstrijden van Eurosport. “Maar ik had altijd al in mijn achterhoofd dat ik een keer wilde starten met een fietsenwinkel.” Die wens kwam begin dit jaar uit met speciaalzaak Van Amerongen Performance Cycling in het Gelderse Gorssel.

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?

”Het was een mooie tijd, maar op een gegeven moment heb je alles wel gezien. Ik mis het niet echt. Ik zou wel wat meer willen trainen, maar gewoon omdat ik het leuk vind en niet om aan wedstrijden mee te doen.” Omdat Thijs in het verleden bouwkunde had gestudeerd, besloot hij na zijn carrière bij een bouwbedrijf te gaan werken. “Dat heb ik vier jaar gedaan, toen besloot ik hiermee te beginnen. Daarnaast ga ik door met mijn werkzaamheden voor Fiets! en werk ik ook nog bij Eurosport. Als commentator heb ik het afgelopen jaar wel 40 tot 50 wedstrijden gedaan.” Na de opening van zijn winkel half januari helpt Thijs klanten drie dagen op afspraak en op donderdag, vrijdag en zaterdag is de winkel geopend.

 

Sportieve speciaalzaak Van Amerongen Performance Cycling

Sportieve speciaalzaak Van Amerongen Performance Cycling ligt aan een drukke doorgaande weg tussen Zutphen en Deventer waar dagelijks veel verkeer langskomt.

Inrichting Sportieve speciaalzaak Van Amerongen Performance Cycling

In de winkel is veel hout verwerkt wat zorgt voor een warme uitstraling. “Er zat al veel hout in het pand. Door zwart toe te voegen kwam het hout juist meer naar voren.”

Hoe was de start van je bedrijf?

“Ik heb best een tijdje gezocht naar een geschikt pand. Ik woon in Deventer en ben eerst daar gaan zoeken. Ik fiets met een aantal makelaars en zij kwamen met verschillende opties, vooral in Deventer. Maar toen ik dit pand in Gorssel zag, was ik direct enthousiast. Het is goedkoper dan in de stad, heeft een eigen parkeerplaats en klanten kunnen hier veilig naar toe fietsen. Het is een mooi aansprekend pand en qua formaat ook niet al te groot.”

Heb je de winkel zelf verbouwd?

“Het meeste heb ik zelf gedaan, met hulp van mijn vader en vrienden. Er zit veel hout in, dat zorgt voor een mooie warme uitstraling. Dat was ook een van de dingen die ik mooi vond in dit pand. Ook het feit dat het niet al te groot is, vind ik een pluspunt: als je hier binnenkomt word je altijd gezien, waardoor het heel persoonlijk wordt. Er komt veel emotie kijken bij de verkoop van duurdere sportfietsen: je kunt niemand uitleggen dat je een fiets koopt van 10.000 euro omdat je die nodig hebt. Die wil je gewoon hebben omdat je hem mooi vindt. De verkoop in een hele grote winkel is vaak minder persoonlijk, daar zou ik zelf niet naar toe gaan als ik zoveel geld uitgaf aan een fiets.”

Thijs van Amerongen

Thijs van Amerongen: “Ik doe de winkel nu nog alleen, eerst maar eens kijken hoe het gaat lopen. Personeel is het duurste wat er is, dus dat is nu nog geen optie.”

Werkplaats van Thijs van Amerongen

Omdat de winkel pas is geopend, loopt Thijs soms tegen wat aanloopproblemen aan: “Voor de werkplaats had ik het hoognodige besteld. Ook omdat ik geen spullen wil hebben die ik nooit gebruik. Maar nu grijp ik daardoor wel eens mis.”

Welke merken heb je in je winkel?

“Factor, Scott en Megamo. Mijn focus ligt op het hogere segment in racefietsen, mountain- en gravelbikes. Factor zit in het topsegment, de prijzen van dit Australische merk beginnen bij 9.000 euro. Scott is een merk dat alle soorten fietsen aanbiedt, maar daarbij focus ik me op het sportieve segment. Ik heb wel twee e-bikes staan, maar dan wat sportievere modellen. Megamo is een Spaans merk. Hans Becking is de importeur voor Nederland, hij is mountainbiker en rijdt internationaal wedstrijden voor het Buff-Megamo Team. Hij komt van oorsprong ook uit Gorssel. Het is een leuk merk dat op sportief gebied alles aanbiedt in meerdere prijsklassen.”

Wat was de grootste hobbel die je moest nemen bij de start?

“Ik denk nooit zo in problemen. Natuurlijk zijn er momenten dat er wel heel veel op je afkomt, maar dan herpak ik me weer snel. Eigenlijk ging alles best soepel. Wel vond ik het bij het bepalen van het assortiment qua onderdelen en accessoires lastig wat ik in de winkel zou leggen. Er is zoveel aanbod, bij fietsen ben je met 30 tot 40 types wel klaar, maar bij kleding en onderdelen zijn er duizenden dingen die je kunt kiezen. Ik wil alles aanbieden wat je nodig hebt op sportief gebied voor het fietsen, maar ik wil niet van alles zes paar en zes types in mijn winkel. Ik heb nu gekozen voor merken en types waar ik in geloof. Op internet is alles te vinden, op prijsniveau kun je daar niet mee concurreren en dat wil ik ook niet.”

 

Fiets showroom

Thijs van Amerongen: “Voor mijn winkel mik ik meer op een wat hogere prijs, de winkel is niet groot genoeg om allemaal fietsjes van pakweg 1.300 euro neer te zetten. Met de modellen die er staan moet ik een goede omzet kunnen halen.”

Wat vind je leuk aan het ondernemen?

“Ik vind het leuk om alles te regelen en uit te denken. Maar het allerleukste vind ik het om mensen te helpen, de ideeën die ze hebben om te zetten in een concrete aankoop.”

En wat is minder?

“Dingen bestellen en de administratie doen. Ik werk met Cycle Software en dat gaat heel goed. Al merk ik wel dat sommige leveranciers de boel nog niet goed voor elkaar hebben qua automatisering. Dan kost het veel tijd om alles in te boeken. Het zou voor mij een reden kunnen zijn om op termijn met zo’n merk te stoppen.”

 

Meer zien en lezen over mooie fietsenwinkels, inspiratie opdoen voor je eigen verbouwing of nieuwbouw? Kijk dan op de site van Tweewieler.