Schoonmakers Herbert en Jeroen startten Scott experience center

Van poetsdoek naar fietsenwinkel

Wanneer Herbert Korblet en Jeroen van der Heide geen voldoening meer halen uit hun schoonmaakbedrijf besluiten ze tot een rigoureuze stap: ze stoppen en gaan in de fietsen. In december 2019 wordt in Nijverdal een pand gekocht en verbouwd tot Scott Experience Center. Een klein jaar later gaat middenin de coronacrisis de winkel open.

Jeroen van der Heide (links) is van de twee ondernemers de niet-fietser, hij is de man van de cijfers: “Om een bedrijf goed te runnen heb je ook een boekhouder nodig, haha. Als ik ga mountainbiken pak ik de e-mtb. Herbert is de liefhebber en kijkt bij het samenstellen van het assortiment meer vanuit emotie, ik kijk meer of het past in een prijscategorie.”

Tekst Hedwig Berendsen | Foto’s Koos Groenewold

Jullie stappen in de fietsen en beperken je tot één merk. Waarom?

Herbert: “We kozen voor één merk omdat je dan beter focus kunt houden. Dat we voor Scott kozen is omdat het een topmerk is waar toprenners op rijden. In het verleden heb ik een tijdje een eigen MTB-team met Scott als fietsmerk gehad. Scott zie je daarnaast nog weinig in Nederland. Dat bood kansen.”

En waarom een experience center en geen ‘gewone’ winkel?

Herbert: “Ik ging en ga regelmatig naar Stellenbosch in Zuid-Afrika, een echt MTB-mekka. Daar heeft Specialized een conceptstore. In mijn ogen moest ik dat hier ook in Salland kunnen creëren. Het gebied rond Nijverdal is ook een walhalla voor racefietsers en mountainbikers.”

 

Winkelinrichting

Herbert Korblet bedacht de winkelinrichting zelf. Hij is van oorsprong timmerman en voerde de verbouwing zelf uit. Rode draad door de winkel is een fietsparkoers.

Annemiek van Vleuten

Herbert Korblet kocht de fiets van Annemiek van Vleuten waarmee ze in 2018 wereldkampioen werd. De opbrengst ging naar een goed doel.

Afgeleverde fietsen

De af te leveren fietsen staan keurig klaar voor de klanten.

Dacht Jeroen er ook zo over?

“Voor mij als niet-fietser was Scott een nieuw merk. Mijn eerste vraag toen Herbert over Scott begon was ‘hebben ze  ook e-bikes?’. Toen bleek dat ze naast high-end racefietsen, downhill fietsen en kinderfietsen ook een mooie lijn in elektrische fietsen hebben, durfde ik het wel aan.”

Dan koop je een pand en staat een paar maanden later door corona de wereld in brand…

Jeroen: “Het idee om een experience center te starten, had Herbert al in 2017. Maar pas in 2019 durfden we de stap écht te zetten. En toen kwam corona en houd je je hart vast. In oktober 2020 gingen we na een grondige verbouwing open. De officiële opening moest in fases, telkens met groepen van 30 man. Maar achteraf gezien heeft de coronacrisis ons bedrijf – mede door de keuze voor Scott – een enorm goede start bezorgd.”

Pand "Beleef Herman Fietsen"

De naam van de winkel is Herman Beleef Fietsen, waarom die naam? Herbert: “Mijn vader is jong overleden en hij heette Herman. Daarnaast klinkt de naam lekker gewoon en past bij deze omgeving.”

Wielercafe

Bezoekers kunnen in het Wielercafé terecht voor een kop koffie tijdens een rondje fietsen of als ze op een reparatie wachten.

Bikefitser Karin Bosgra

Karin Bosgra is fulltime aanwezig om op afspraak een bikefitting uit te voeren.

Stond Scott direct te juichen toen jullie met het idee bij hen kwamen?

Jeroen: “In het begin liep het contact stroef. Zij dachten waarschijnlijk: ‘Wat zijn dat voor schoonmakers die een winkel met alleen ons merk willen beginnen?’. Maar na veel praten kregen we uiteindelijk het recht voor deze regio. Vervolgens bestelden we een beperkt aantal fietsen en wilden we later bijbestellen. Maar door corona moesten we in één keer voor een heel jaar bestellen. Later zouden we niets meer kunnen krijgen. Uiteindelijk hebben we 350 fietsen in allerlei modellen en maten besteld. Terwijl we voor het eerste jaar uitgingen van 150 stuks.”

Die grote bestelling pakte goed uit?

Herbert: “Gelukkig wel. Toen het bedrijf openging, hadden we al 120 modellen in de winkel staan. Dat is achteraf ons geluk geweest. Door de schaarste bij andere merken en het feit dat Scott aardig op tijd leverde, hebben we een hele goede start gehad. Iedereen wilde een fiets en wij hadden voldoende staan. Maar het had natuurlijk ook heel anders kunnen lopen. Als die schaarste er niet was geweest hadden we op een gegeven moment de bestelde fietsen misschien niet meer kunnen betalen.”

 

Gravel

Het assortiment is breed: van kinderfiets tot downhill fiets. En uiteraard gravelbikes.

Monteur Bram

Monteur/verkoper Bram Schots is een ervaren kracht in het bedrijf.

Nino Schurter

De fiets van wereldkampioen Nino Schurter staat in bruikleen in de winkel te pronken.

Verschilt ondernemen in de fietsen van ondernemen in de schoonmaakbranche?

Jeroen: “In ons schoonmaakbedrijf werkten we met vaste opdrachtgevers en wisten we een jaar van te voren wat je ging verdienen. Dat hield ineens op toen we hiermee begonnen. Nu doe je om negen uur de deur open en als er de hele dag geen klant komt, dan heb je nul euro verdiend. Daar ben ik na twee jaar nog niet aan gewend, maar dat zal beter worden als we na meerdere jaren een beeld hebben van de gemiddelde omzet.”

Lees het complete verhaal over de prachtige fietsenwinkel van Beleef Herman Fietsen op de site van Tweewieler.