En het zijn vast niet de laatste

Deze autobedrijven stapten al in de tweewielerbranche

Door de veranderende mobiliteit, de elektrificatie van voertuigen en de gelijkenissen tussen de branches nemen auto- en dealerbedrijven steeds vaker een belang in tweewielerwinkels. Zo kunnen ze een compleet mobiliteitsaanbod aanbieden. Tweewielerwinkels profiteren op hun beurt van kennis, schaalgrootte en extra investeringsmogelijkheden. In dit artikel vind je een – vast niet compleet – overzicht van Nederlandse fietsenwinkels die – geheel of gedeeltelijk – zijn overgenomen door autobedrijven.

Minderheidsbelang van Louwman in Fietsvoordeelshop.nl

De Louwman Group is één van de grootste automotive bedrijven in Europa. Eind 2019 neemt het familiebedrijf een minderheidsbelang in Fietsvoordeelshop.nl. Louwman wil hiermee zakelijke en particuliere klanten een totaalconcept voor mobiliteit aanbieden. Fietsvoordeelshop.nl op zijn beurt kan dankzij het belang van Louwman hun ambitieuze groeiplannen sneller realiseren. Louwman: “We gaan een intensieve samenwerking aan om de vraag naar brede multimodale mobiliteit, waar (elektrische) fietsen een belangrijk onderdeel van zijn, in te vullen.” 

 Louwman fietsvoordeelshop

Volvo Arendsen neemt De Pedaleur in Doetinchem over

Volvo-dealer Harrie Arendsen wil groeien als aanbieder in fietsmobiliteit. Begin 2020 nemen ze daarvoor een meerderheidsbelang in De Pedaleur. Harrie Arendsen-directeur Frank Arendsen: “Met deze samenwerking ontstaat een synergetische win-win situatie waarmee Arendsen zijn dienstverlening en het assortiment als mobiliteitspartner voor zijn klanten uitbreidt. Pedaleur zal haar doelgroep vergroten met de toevoeging van lease-opties. Daarnaast kunnen beide partijen profiteren van elkaars kennis, kunde en faciliteiten.”  

 Harrie Arendsen - de Pedaleur

Dealerholding Amega koopt Groeneveld Fietsen in Zwijndrecht

Begin 2020 neemt de Zuid-Hollandse dealerholding Amega de winkel van Peter Groeneveld over. “Het is een goed bedrijf dat sterk is in de consumentenmarkt. Wij gaan daar nu onze zakelijke kracht aan toevoegen”, zegt Amega-directeur De Koning. “Deze overname past bij de steeds grotere rol van de fiets in de totale mobiliteit.”

Ook overname Goossens Velp door Volvo Arendsen

Na de overname van De Pedaleur neemt Volvo Harrie Arendsen ook Goossens in Velp over. Directeur Frank Arendsen van Harrie Arendsen: “Wij geloven sterk in het verder verbreden van ons portfolio in mobiliteit en hebben om die reden al langer het idee om de fysieke locaties van Pedaleur Bikes verder uit te breiden.” 

 Harrie Arendsen - Goossens Velp

Meerderheidsbelang voor Nieuwenhuijse in Stappenbelt

In de zomer van 2021 neemt Volvo Nieuwenhuijse een meerderheidsbelang in Stappenbelt Specialized Brand Store in Apeldoorn. Beide partijen zien het als een samenwerking die beide partijen versterkt. Nieuwenhuijse: “Met deze stap slaan wij de handen ineen en vergroten wij ons aanbod in innovatieve en duurzame mobiliteit en profiteren we van elkaars kennis en kunde.” Bij Stappenbelt zien ze nog meer mogelijkheden in verdere professionalisering en dienstverlening; mogelijkheden die ze met de kennis en ervaring van Nieuwenhuijse beter kunnen benutten.

 Nieuwenhuijse Stappenbelt

Broekhuis neemt Noord-Hollandse Kroone Liefting over

Met 40 jaar historie, een winkel van maar liefst 2.400 m2 en 23 medewerkers is de winkel In Limmen een begrip in de regio. Deze voormalig winnaar van de ‘Tweewielerwinkel van het Jaar verkiezing’ werd in 2016 verkocht aan twee oud-directeuren van AGU. In 2021 neemt de Broekhuis Groep samen met de Noord-Hollandse ondernemer Marco Schilder de winkel over. De overname vormt voor Broekhuis een waardevolle aanvulling op hun productportfolio en ligt in lijn met de strategie om klanten een compleet mobiliteitsaanbod te bieden. 

 Broekhuis - Kroone Liefting

België: volop grote overnames en investeringen

Mede door de coronapandemie kwam de interesse in de fietsenbranche in een stroomversnelling. Veel (Belgische) autobedrijven en investeerders investeerden afgelopen jaren in elektrische fietsen en duurzame mobiliteit. Een overzicht van belangrijke overnames en participaties:

  • De familie Frère neemt met hun Belgische holding GBL de online aanbieder Canyon Bicycles over.
  • AB InBev-familie De Spoelberch neemt een belang bij Pedego, de grootste distribiteur van elektrische fietsen in de Verenigde Staten.
  • De familie Boël investeert met het beursgenoteerde Sofina in Dott, aanbieder van elektrische deelsteps.
  • De familie van de Belgische supermarktketen Colruyt kocht niet alleen Bike Republic (het voormalige Fiets!), maar nam ook een belang in het Nederlandse Santos Bikes.
  • Autodealer en -importeur D'Ieteren koopt de Belgische fietsenwinkel GoodBikes en iBike. De winkle gaan verder onder de nieuwe naam Lucien.
  • Dealerbedrijf Imacar stapt met Hello Vélo ook in de fietsen. In de autoshowrooms wordt ruimte gereserveerd voor elektrische tweewielers. Ook in de garage van Group VandeCasteele in Kortrijk is het Hello Vélo-concept uitgerold.