Recycling binnenbanden

Concrete doelen voor de komende jaren 

Schwalbe publiceert eerste duurzaamheidsverslag

Ralf Bohle GmbH heeft met het merk Schwalbe zijn eerste Duurzaamheidsverslag gepubliceerd. Hiermee wil het familiebedrijf transparantie creëren, concrete meetbare doelen formuleren en het thema ecologische en sociale verantwoordelijkheid in het bedrijf verankeren. 

Schwalbe heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld en uitgebreide strategische actiegebieden gedefinieerd waarop deze gerealiseerd moeten worden: Product, Bedrijf, Supply Chain en Sociale verantwoordelijkheid. 

Concrete doelen voor de komende jaren 

Een selectie van de doelen op een rij: 

  • In 2023: Introductie van de eerste in massa geproduceerde fietsband gemaakt met RCB (Recycled Carbon Black) verkregen uit het buitenbandenrecyclingproject. 
  • In 2026 is Schwalbe van plan 14 miljoen buitenbanden en 15 miljoen binnenbanden te recyclen (product) 
  • Een belangrijk doel op het gebied van de toeleveringsketen is de uitbreiding van het Fair Rubber programma. Het aantal deelnemers moet tot 2023 met meer dan 700% worden uitgebreid. 
  • Vanaf 2025 100% hernieuwbare energie gebruiken in het hoofdkantoor in Duitsland (bedrijf) 

CEO Frank Bohle vertelt: “Wie producten voor klimaatvriendelijke mobiliteit aanbiedt, moet zelf ook duurzaam handelen. Dat is wat wij eisen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We streven ernaar onze bedrijfsdoelstellingen te bereiken met minder verbruik van hulpbronnen en minder milieubelasting.” 

Fair Rubber 

Schwalbe werkt al sinds 2019 samen met Fair Rubber e.V. Er wordt campagne gevoerd voor eerlijke handel in natuurrubber en we ondersteunen actief de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van rubbertappers. Hoewel 70% van het wereldwijd verhandelde natuurrubber in de bandenindustrie wordt gebruikt, is Schwalbe tot nu toe de eerste en enige bandenfabrikant die lid is van Fair Rubber E.v. en hiermee de problematiek bij de kern aanpakt.

Fair rubber

Fair rubber

Fair rubber

Schwalbe Recycling Systeem

Na zeven jaar succesvol met het, tot op heden unieke binnenbandenrecyclingprogramma, te hebben gewerkt en meer dan zeven miljoen binnenbanden te hebben gerecycled, start Schwalbe dit jaar officieel met zijn buitenbanden recyclingprogramma. 
Schwalbe is tot nu toe de enige fabrikant ter wereld die zijn gebuikte fiets binnen- en buitenbanden terugneemt om de secundaire grondstoffen opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuwe producten. Het binnenbandenrecyclingproces reduceert de CO2-uitstoot met ongeveer 80% ten opzichte van de vroegere verbrandingsmethode. Momenteel telt het Schwalbe binnenband Recycling Systeem al ongeveer 950 deelnemers uit de vakhandel en dat aantal groeit dagelijks. In Nederland hebben zich al ongeveer 400 dealers aangemeld om mee te werken aan het binnenbandenrecyclingproces

MVO-manager Felix Jahn: ‘Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft niet alleen betrekking op onze eigen producten of ons sociaal engagement, maar ook op de toeleveringsketen stroomopwaarts en -afwaarts. Wij willen een echte positieve bijdrage leveren en zijn niet tevreden met het slechts verminderen van negatieve effecten. Schwalbe blijft zich als merk inzetten voor een duurzame wereld en zal hier de komende jaren sterk op blijven focussen.”

Dit artikel is gesponsord door Schwalbe.