Berrie Koendjbiharie-van Hal

Op weg met vertegenwoordiger Berrie Koendjbiharie-van Hal: 

‘Ik ben ongetwijfeld getest’

Ze houdt van een gezellig praatje, brengt de laatste nieuwtjes en presenteert met veel elan haar producten. We gaan een dag op stap met Gazelle-vertegenwoordiger Berrie Koendjbiharie-van Hal. “Het is mooi dat steeds meer vrouwen zich melden aan de poorten van het mannenbolwerk dat de fietsenbranche toch nog altijd is.”

Tekst en foto’s Ruud Dilling

Berrie Koendjbiharie-van Hal werkt al 31 jaar bij Gazelle, waarvan de laatste 13 jaar als accountmanager. Het baantje op de assemblage-afdeling was drie decennia geleden maar voor drie maanden, maar Berrie ging nooit meer weg bij de Dierense fietsfabrikant. Ze klom vanuit de assemblage hogerop en volgde diverse marketing-opleidingen waaronder NIMA A. Drie jaar geleden rondde ze een hbo-opleiding psychologie af en binnenkort start ze een nieuwe opleiding, organisatiepsychologie. “Pure interesse, ik kan niet stilzitten en wil graag leren. Daarnaast zie je dat dealers groeien en ook steeds vaker te maken krijgen met moeilijke personeelsvraagstukken zoals aansturing, motivatie, werkplezier etc. Als de behoefte er is kan ik straks ook op dat vlak advies en ondersteuning bieden.” 
Tweewieler zocht Berrie op tijdens haar bezoek aan Van Ussen Tweewielers in Zevenaar.

Personalia


Naam: Berrie Koendjbiharie-van Hal 
Leeftijd: 52 jaar
Bedrijf: Gazelle
Vertegenwoordiger sinds: 2009 
Auto: VW Golf variant
Fiets: Gazelle Van Stael en Ultimate C8+ HMB 
Koffie of Thee: Koffie

Berrie Koendjbiharie-van Hal
Vertegenwoordiger

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Tussen negen en half tien probeer ik bij de eerste dealer te zijn. Per dag bezoek ik zo’n drie á vier dealers. M’n rayon beslaat een deel van Gelderland, het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. Meestal ben ik rond vijf uur weer thuis. In de avonduren werk ik m’n administratie bij.”

Wat voor type vertegenwoordiger ben je?

“Ik ben zorgzaam, sociaal en eerlijk. Ik streef naar een langdurige relatie met m’n dealers. Ik bezoek ze regelmatig, ook toen ik door de pandemie en leveringsproblemen niet zo veel voor ze kon betekenen. Toch is het juist dan belangrijk om je gezicht te laten zien. Al drink je alleen maar een kopje koffie en hoort even aan wat er speelt, het versterkt de relatie. Tegenwoordig sturen we meer op cijfers en hebben we veel informatie over doorverkoop van modellen in winkels. Zo kunnen we snel schakelen en dealers nog beter helpen.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt?

”Mijn eerste rayon was Zuid-Holland. Gazelle had keurig gemeld dat Berrie Koendjbiharie er de nieuwe rayonmanager zou worden. Maar toen ik de deur binnenstapte en me voorstelde, keek ik meer dan eens in een verbaasd gezicht. Daar stond een vrouw, terwijl ze een man verwachtten. Ongetwijfeld ben ik getest maar dankzij de jaren op de diverse afdelingen binnen Gazelle, zoals de assemblage en de verkoop binnendienst kon ik me prima redden. Het mooiste compliment kreeg ik na drie jaar toen het rayon in m’n eigen woonomgeving Doesburg vrijkwam en een van de dealers de bui al zag hangen. Van hem kreeg ik een T-shirt met een lieve tekst om toch vooral te blijven in Zuid-Holland.”

 

Welke blunder staat er op je naam?

“Negen jaar geleden begon ik in mijn huidige rayon. De overdracht was door m’n voorganger niet goed geregeld en dus ben ik uit mezelf maar bij alle dealers langs geweest. Althans, alle bij mij bekende dealers. Na een maand of zeven werd ik gebeld door de eigenaar van een fietsenwinkel met de opmerking dat hij nog steeds geen bezoek had gehad. Deze winkel bleek ook een Gazelle-dealer te zijn maar werd nergens vermeld. Best gênant, gelukkig is alles goed gekomen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik doe aan crossfit. Een aantal keren per week beul ik mezelf af met kettlebells, touwen en gewichten. In het weekend vind ik het leuk om het huis te poetsen. Echt waar hoor! Heerlijk de muziek keihard aan en mijn hoofd leeg maken. Op zondag kook ik uitgebreid Surinaams voor familie en vrienden.”

Wat maakt dit vak nu zo leuk?

“Gazelle is een topwerkgever en biedt veel ontwikkelmogelijkheden. Ook op financieel vlak krijgen wij trainingen om onze dealers te ondersteunen. Daarnaast heb ik bij Gazelle mijn man ontmoet en m’n schoonzus en zwager werken er ook. We grappen weleens dat ik verkoop wat zij maken. Het is ook mooi dat steeds meer vrouwen zich melden aan de poorten van het mannenbolwerk dat de fietsenbranche toch nog altijd is. Een positieve ontwikkeling waar ik als accountmanager en vrouw graag aan bijdraag en best trots op ben.”

Meer belevenissen van vertegenwoordigers uit onze mooie branche? Kijk op Tweewieler.nl