Werkplaats

Zes handige bandenproducten

Techniekredacteur David Thörig presenteert je zes handige fietsband-producten waar je als tweewielerspecialist direct je voordeel mee kunt doen in de werkplaats en de winkel: van een bandenlichter voor een extreem taaie buitenband tot een handig minipompje.

Feedback bandenlichter
Tubeless ventielen
binnenband plakken
Tubeless repareren
Bandenlichter Rotae-tech
Ninja P Minipomp
Voor de extreem eigenwijze buitenband

Stalen bandenlichter met kunststof kern

Kunststof bandenlichters werken gemakkelijk en veilig, totdat je een band/velg-combinatie tegenkomt die niet gescheiden wil worden. Dan mis je bij veel kunststof bandenlichters de sterkte en stijfheid van een stalen exemplaar. Feedback Sports heeft een kunststof bandenlichter in het assortiment met een stalen kern. Hiermee kun je wél veilig de gewenste kracht uitoefenen. Het kunststof deel van de 17 cm lange lichters begint dun en plaats je gemakkelijk in de krappe ruimte tussen de hiel en het velgbed. Deze bandenlichters bewijzen ook hun diensten bij het monteren van tubeless banden, die een behoorlijk strakke passing hebben en je handmatig niet of heel moeilijk op de velg krijgt.  

Feedback bandenlichter

De Feedback Sports steel core tire levers 2.0 worden geleverd als set van twee stuks.

Voor elke velg een luchtdichte afsluiter

Tubeless ventielen samenstellen

Door de vele verschillende velgprofielen heb je voor het tubeless maken van een wiel verschillende tubeless ventielen nodig. In de Orange Seal VersaValve werkplaatsdoos zitten diverse ventiellengtes; van 32 tot 80 mm. Naast de lengte is de aansluiting van het onderste deel van het ventiel op de velg belangrijk. Om dit luchtdicht te krijgen, hebben de VersaValves een zo groot mogelijke voet. Afhankelijk van de profielvorm van de velg, selecteer je uit de werkplaatsdoos het juiste afdichtrubber. Daarbij heb je keuze uit een conisch en een halfrond model. Orange Seal-ventielen werken met een uitneembare kern; om een snel een groot volume lucht in de band te krijgen en om latex in de band te krijgen. Heel handig is het extra voorraadje ventielkernen in deze werkplaatsdoos.  

Tubeless ventielen

Nooit meer zoeken naar het juiste ventiel voor een tubeless wiel: in deze werkplaatsdoos vind je alle ventieldelen om een perfect passend ventiel mee samen te stellen.

Elastomeer binnenband

Dunner en lekbestendiger dan butyl

De oranje gekleurde binnenbandjes van Tubolito zijn flinterdun, extreem licht (66 procent lichter dan een gewone binnenband) en uiterst compact. Ze zijn gemaakt van een speciale elastomeer-kunststof. De eigenschappen van de binnenband maken de band zelfs een prima alternatief voor tubeless. Nog een plus van een Tubolito-binnenband: rijd de fietser onverhoopt lek (die kans is overigens kleiner dan bij een standaard butylrubber-binnenband) dan kan het relatief dure binnenbandje gewoon ‘ouderwets’ geplakt worden. Hiervoor zijn speciale pleisters in de handel. Deze pleisters zitten in de Tubolito flix-kit, samen met een duidelijke handleiding en een paar alcohol tissues om het plakoppervlak vetvrij te maken.

Binnenband plakken

De elastomeer-binnenbandjes van Tubolito kun je plakken met deze speciale pleisters.

Met reparatiekoord of pleisters en cement 

Tubeless MTB-banden repareren

Een groot gat in een tubeless MTB-band fix je - zoals ook bij auto- en motorbanden - met een reparatiekoord. Voorwaarde is wel dat het loopvlak voldoende is. Het reparatiekoord bewijst zijn diensten wanneer het gat bijvoorbeeld in een nop zit. De meest minimalistisch uitgevoerde reparatiekoord-setjes bestaan uit een inbrengtooltje en een voor-geïmpregneerd reparatiekoordje. Uitgebreider is het setje van Velox. In de verpakking vind je een voorraadje reparatiekoorden, de bijbehorende cement, een kleine priem en het inbrenggereedschap. Het enige dat mist een mesje om het overtollige materiaal af te snijden. 
Kan een groot gat niet met een reparatiekoord gedicht worden, dan is ouderwets plakken vanaf de binnenkant de remedie. Zéfal heeft bijvoorbeeld een reparatiedoosje voor tubeless banden. In het setje zitten pleisters en cement die vulkaniseren met het materiaal van de tubeless band. Geef het chemische proces wel even de tijd om goed uit te harden.

Tubeless repareren

Velox (links) heeft een set met reparatiekoorden voor tubeless fietsbanden. Met de set van Zéfal (rechts) kun je een tubeless band plakken.

Nooit meer handen tekort

Bandenlichters met montageclip

Iedereen die weleens worstelt met de montage van een band grijpt uiteindelijk naar een set bandenlichters om het laatste deel van de band over de velgrand te lepelen. Ideaal daarvoor zijn de bandenlichters met clip van Rotae-tech en Birzman. Je plaatst ze aan het begin van de opening, houd de band vanaf dit punt in het velgbed en hebt twee handen vrij voor de montage van het laatste deel. Birzman levert de bandenlichter met clip als set van drie; dan kun je met twee bandenlichters het laatste deel monteren. De twee verschillend vormgegeven bandenlichters van slijtvaste kunststof van Rotae–tech herbergen meerdere functies. Zo is er een uitsparing voor de montage en demontage van een ventielkern. Daarnaast is de bandenlichter een handige tool om de remzuigers weer in de uitgangspositie te zetten zonder schade te veroorzaken aan de zuigers, remklauw of remblokken.

Bandenlichter Rotae-tech

De bandenlichterset van Rotae-tech is feitelijk een multitool. Kunt er ook een ventielkern mee (de)monteren en remzuigers mee in de startpositie zetten.

Opgeruimd staat netjes

Minipomp in de zadelpen

Voor fietsers die gruwelen van een minipompje aan de bidonhouder heeft Topeak een interessant alternatief: de Ninja P die in de binnenkant van de zadelpen kan worden geplaatst. Het pompje gaat vergezeld van rubberen ringen zodat het gereedschap onzichtbaar en rammelvrij in zadelpennen van 27,2/30,9/31,6 mm kan worden vastgezet. In de set zitten verder nóg twee rubberen ringen, om de positie van de zadelpen mee te markeren. Voor het gebruik van de pomp moet de zadelpen er immers uit en dan is de sierlijk vormgegeven ring erg handig. Nog een tip om je klant mee te geven: zorg dat er een passend sleuteltje voor de zadelpenklem in de gereedschapset zit (mits de klant geen quick release heeft natuurlijk). 

Ninja P Minipomp

De Ninja P schuif je eenvoudig in de zadelpen. Rubberen ringetjes houden hem op z’n plek.