Jan Geraedts

Na een burn-out gaat het roer om en de winkel dicht

Jan Geraedts wil alleen nog maar repareren

De coronadrukte, ziekte van zijn personeel en lange werkdagen resulteerden bij ondernemer Jan Geraedts in een burn-out. Daarop besloot hij te stoppen met de winkel en zich volledig te richten op de reparatie van fietsen. Een goede keuze blijkt nu.

Tekst Hedwig Berendsen | Foto’s Marcel van Hoorn

De start van de carrière van Jan Geraedts (36) is zoals bij veel fietsondernemers: hij begint op zijn 18e te werken bij een fietsenzaak met in het achterhoofd de wens om ooit een eigen zaak te hebben. Na drie jaar werken in de fietsenwinkel in zijn geboortedorp Swalmen besluit Geraedts zijn horizon te verbreden en gaat hij aan de slag bij een inkoopcombinatie. Maar na een paar jaar inkopen begint het fietsenmakersvirus weer te kriebelen en start Geraedts in zijn vrije tijd in de garage van zijn ouders met het sleutelen aan fietsen. Omdat het al snel te druk wordt, besluit hij een pand te huren en voor zichzelf te beginnen. De eigen zaak is een feit.

 

Jan Geraedts

Gereedschap

Groeien en dan… knak!

De eigen winkel in Swalmen loopt direct goed en het bedrijf groeit jaar op jaar gestaag door. “Het ging bij mij zoals bij veel fietsenzaken”, vertelt Jan, “ik kreeg steeds meer fietsen, meer voorraad, ik verhuisde naar een groter pand en nam personeel in dienst.” De zaken gaan op een bepaald moment zelfs zo goed, dat Jan besluit een pand te kopen. “De groei ging vervolgens maar door. In coronatijd steeg de omzet wel met dertig tot veertig procent.”

De exploderende omzet en de extreme drukte die daar het gevolg van was, eisen wel hun tol. “Ik kreeg te maken met ziekte onder mijn twee personeelsleden. Soms waren ze allebei ziek en dan kwam het werk volledig op mij neer. Dan werkte ik soms tot 12 uur ’s avonds door om de volgende ochtend om 6 uur weer te beginnen. Ook op zaterdag en zondag. Ik ging maar door, door en door. Maar op een gegeven moment was het gewoon ‘knak’ en bleek ik een burn-out te hebben.”

Kun je leven van alleen reparaties?

Jan Geraedts stopte met zijn winkel en specialiseerde zich in de reparatie van fietsen. Hij krijgt van collega’s regelmatig  de vraag of hij kan leven van alleen reparaties. Jan stelt dat een goed uurtarief – hij rekent 55 tot 60 euro per uur – de basis is van zo’n goede boterham. “Menigeen vindt zo’n tarief te hoog. Maar vergelijk dat tarief met dat van een schilder of stucadoor. Waarom zouden zij 70 tot 80 euro per uur kunnen vragen en wij niet?”
Wat Jan niet snapt is dat ondernemers 40 tot 50 euro voor een onderhoudsbeurt rekenen. “Dat kan gewoon nooit uit. Voor een fiets van 3.000 euro is 150 euro voor een onderhoudsbeurt toch helemaal niet gek? Bovendien: als je je auto voltankt kun je er misschien een weekje mee rijden, dus wat is 150 euro dan voor iets waar je een jaar lang elke dag mee op pad kunt?”

Waar word je gelukkig van?

De burn-out maakt dat Jan besluit te onderzoeken wat écht belangrijk voor hem is. “Ik ontdekte dat ik niet gelukkig werd van het steeds maar doorgaan en meer geld verdienen. Je werkt om te leven, leeft niet om te werken.” Wat Jan ook ontdekte, is dat het gedrag van klanten hem steeds meer tegen ging staan. “Klanten worden steeds brutaler. Daar kan ik slecht tegen en daar kreeg ik ook stress van. Na mijn burn-out doe ik het dan ook anders. Als ik geen goed gevoel heb bij een klant dan zeg ik tegen hem of haar: ‘Blijkbaar vind je het hier niet, ik denk dat het beter is om ergens anders naar toe te gaan’. Je kunt gewoon niet iedereen helpen en tevreden houden.”

Jan Geraedts winkelpand

Fietsen

Alleen nog maar repareren

Om rust te krijgen en niet weer in een burn-out te belanden, besloot Jan Geraedts een jaar geleden om te stoppen met de winkel en zich puur te concentreren op de reparatie van fietsen. “Toen ik op social media meldde dat ik ging stoppen met de verkoop, kwam er heel wat op me af. Veel bezorgde klanten kwamen langs omdat ze dachten dat ik er financieel slecht voor stond, wat absoluut niet het geval was. Als je in loondienst werkt en je gaat wat anders doen dan zeggen mensen ‘wat goed dat je die stap zet’. Wanneer je als ondernemer die stap zet denkt iedereen dat het slecht gaat. Maar ik wilde gewoon doen waar ik echt blij van wordt met zo min mogelijk druk en stress. Achteraf gezien had ik die keuze al veel eerder moeten maken.”

Inmiddels is de rust weergekeerd en zijn klanten gewend aan de nieuwe situatie. In zijn werkplaats repareert Jan Geraedts vooral e-bikes en stadsfietsen. “Daarop ligt de focus. Maar ik doe ook veel race en mtb. Dat komt nog uit de tijd dat ik bij een sportieve winkel werkte.”

 

Fietsreparatie

Geen toekomstplannen

Opvallend: op de vraag of Jan plannen voor de toekomst heeft, schudt hij zijn hoofd. “Ik was altijd erg met de toekomst bezig, maar ben dat totaal niet meer. Door de burn-out ben ik wakker geschud. Ik was altijd heel ambitieus, wilde groter groeien en dacht zelfs over een tweede vestiging. Inmiddels ben ik er achter dat ik daar niet de geschikte persoon voor ben. Maar dat is ook niet erg, ik ben happy met hoe het nu is en gaat. Misschien komt er over vijf jaar wat nieuws op mijn pad, maar voor nu bekijk ik het van jaar tot jaar.”