Unigarant/ANWB Fietsverzekering

Michiel en Ilse de Warle van Liemers Fietsen: “Een fietsverzekering draait in eerste instantie om vertrouwen.”

ANWB introduceert nieuwe Doorlopende Fietsverzekering:

“Onze nieuwe fietsverzekering is beter en duidelijker voor klanten en dealers”

ANWB introduceert compleet nieuwe verzekering. De uitbreiding van de nieuwwaarderegeling voor fietsen en e-bikes, de introductie van pechhulp aan huis en de nieuwe modulaire opbouw maken het product aantrekkelijker dan ooit, vertelt Hans Aalbers van de ANWB. Michiel de Warle van Liemers Fietsen geeft zijn visie over de vernieuwing.

De ANWB Doorlopende Fietsverzekering was misschien wel de bekendste fietsverzekering van Nederland. Een van de punten waarop de verzekering zich onderscheidt, is de grote klanttevredenheid. Diezelfde klanttevredenheid vormde de basis voor de nieuwe verzekering. Toch was het best een uitdaging om een goed product nog beter te maken, weet Hans Aalbers. “We hebben goed geluisterd naar klanten en dealers tijdens een uitgebreid onderzoek. Op basis van hun wensen hebben we de verzekering vereenvoudigd en de voorwaarden verbeterd.”

Klantenbinding

Een van de belangrijkste wijzigingen is de verlenging van de nieuwwaarderegeling van drie jaar naar vijf jaar. “Echt uniek is dat we de accu van een e-bike in de nieuwwaarderegeling meenemen”, vervolgt Hans Aalbers. “Voorheen was er verschil in de afschrijvingsperiode van fiets en accu. Voortaan geldt de nieuwwaarderegeling voor zowel de fiets als de accu voor de looptijd van vijf jaar.” Het is een duidelijk voorbeeld van een mes dat aan twee kanten snijdt. “Voor de klant betekent het extra zekerheid, voor de dealer extra klantenbinding. Bovendien leert de ervaring dat veel klanten de verzekering na de periode van vijf jaar laten doorlopen.” 
En ander voordeel is ook nog dat klanten via MijnANWB zelf hun wijzigingen kunnen doorvoeren.

‘De verzekering is op alle punten verbeterd’

Michiel van Liemers Fietsen

Pechhulp aan huis

Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van de pechhulpservice. De ANWB Fietsverzekeringen waren al uniek door de samenwerking met de ANWB Wegenwacht. “We hebben de pechhulpservice uitgebreid met pechhulp aan huis. Als de klant een lekke band of een ander probleem heeft, dan verzorgt de ANWB Wegenwacht een noodreparatie. Is het probleem niet op locatie te verhelpen, dan wordt de fiets vervoerd naar het tweewielerbedrijf waar de verzekering is afgesloten of naar een andere gewenste plek.”
 

Unigarant  ANWB

Hans Aalbers (rechts): “Op basis van de wensen van de klanten en dealers tijdens een uitgebreid onderzoek is de verzekering verbeterd.”

Nieuw en gebruikt

De nieuwe fietsverzekering heeft een modulaire opbouw. Klanten kiezen zelf wat ze wel en niet willen meeverzekeren. Vroeger waren er drie verschillende verzekeringen met verschillende dekkingen. Dat is teruggebracht naar één basisverzekering die uit te breiden is met extra modules. De ANWB Doorlopende Fietsverzekering is er voor nieuwe en gebruikte fietsen, gewone fietsen en e-bikes. Ook nieuw: bij aankoop van een gebruikte e-bike die door de dealer aantoonbaar is voorzien van een refurbished accu, valt ook die accu onder de dekking, net als een nieuwe accu.

Unigarant  ANWB

Unigarant  ANWB

Op alle punten beter

Het team van Liemers Fietsen heeft de producttraining van de nieuwe ANWB Doorlopende Fietsverzekering net achter de rug. Wat vindt Michiel van de veranderingen? “De uitbreiding van de nieuwwaarderegeling vind ik een sterk punt, de voorwaarden zijn verbeterd, en door de nieuwe regio-indeling betalen klanten een eerlijkere diefstalpremie. Klanten die door ons een erkende track & trace-zender laten installeren, krijgen een interessante korting op de premie. Zoals ik ernaar kijk, is de verzekering op alle punten verbeterd. Er is goed naar de branche geluisterd en er is goed naar eindgebruikers geluisterd. Het is een product waar iedereen voordeel van heeft.”

Dealer is onmisbaar

Niemand zit te wachten op diefstal, pech en schade. Als je er toch mee te maken krijgt, wil je maar één ding: een snelle en soepele afwikkeling. Dit geldt zowel voor de eigenaar van de fiets als voor het tweewielerbedrijf, benadrukt Hans Aalbers. “Het laatste wat klanten en dealers willen, zijn eindeloze discussies over de afwikkeling van de schade. De ANWB heeft vijf miljoen leden. Het is een sterke naam met sterke service. Dealers zijn voor ons een onmisbare schakel in de customer journey. Niet alleen voor de verkoop van de fiets en de fietsverzekering, ook voor de afwikkeling van diefstal of schade.”

‘Een fietsverzekering draait in de eerste plaats om vertrouwen’

Korte lijnen

Michiel de Warle van Liemers Fietsen in Duiven weet daar alles van. Hij verkoopt de fietsverzekering van ANWB al zo lang als hij het zich kan herinneren. “Een fietsverzekering draait in de eerste plaats om vertrouwen. De ANWB is een degelijke partij met een degelijke naam. Dat maken ze in de praktijk ook echt waar. De service is uitgebreid, de lijnen zijn kort, en bij schade of diefstal zijn wij het vaste aanspreekpunt voor de klant.” De fietsverzekering past bij de manier van werken van Liemers Fietsen, voegt hij daar aan toe. “Wij zijn klantgericht en servicegericht. Dat verwachten we ook van onze leveranciers. Klanten die aanspraak op de verzekering doen, hebben goede ervaringen met de afwikkeling. Dat is voor ons heel erg belangrijk.”

Unigarant  ANWB

ANWB Doorlopende Fietsverzekering: nadruk op samenwerking

In de relatie met de vakhandel kiest de ANWB voor samenwerking. Bezoekers van het online platform van de ANWB worden bijvoorbeeld doorverwezen naar lokale fietsbedrijven. Samen met fietsbedrijven organiseert de ANWB regelmatig veiligheids- en verlichtingschecks voor fietsen. Ook als het gaat om fietsdiefstal is er een grote rol voor de vakhandel weggelegd. “In 2022 zijn 740.000 fietsen gestolen”, schetst Hans Aalbers van ANWB. “In veel gevallen gaat het om dure modellen zoals e-bikes. Het probleem is zo groot dat we het alleen gezamenlijk kunnen terugdringen.” Fietsbedrijven kunnen klanten bijvoorbeeld adviseren over diefstalpreventie. “Dat is een rol die wij graag pakken”, zegt Michiel de Warle van Liemers Fietsen. “We bieden beveiligingsaccessoires aan, zoals kettingsloten en accusloten, en we wijzen klanten met dure fietsen op de mogelijkheid van track & trace. Als we samen zorgen dat er minder fietsen worden gestolen, blijft de verzekeringspremie betaalbaar.”

Dit artikel is gesponsord door de ANWB.